Friday, February 25, 2011

TBS memang great


tak tahu nak rasa apa semalam
hahahaha
aku memang excited nak balik kampung
selalu balik naik dari seremban,
tapi semalam aku tergerak hati nak naik kat terminal bersepadu selatan *TBS*
TBS terminal baru kat bandar tasek selatan

hahahaha
korang tengok la tiket tu siap ada nama penuh lagi
peh da macam tiket kapal terbang pulak

kat TBS ini sangat-sangat selesa
TBS ini aku tak pasti ada berapa tingkat, tp masuk-masuk je da tingkat 2 kot...
tingkat atas byk jual fast food.......
aku terus ke kaunter, tanya ada tiket balik johor tak?
korang boleh pilih kaunter mana korang suke....coz setiap kaunter tawarkan semua bas yang sama.....cakap je nak pukul berapa....dan boleh pilih nak duduk kat mana, tekan je skrin yang disediakan
korang kene jgk tunjukkan ic....
dia nak pastikan nama penuh korang je...
dia pon ada tanya no.telefon
duit korang pon dia nak jugak.....bukan free je....
hahahahahaha

kat TBS siap ada papan besar kot...uhuhu aku tak tahu pe nama bendaalah tu, ala
yang macam kat airport, waktu tiba, waktu bertolak setiap bas yang memberi perkhidmatan kat TBS..korang dapat agakkan apa tu????

memang da macam kat airport.. kol11.50.tgh hari aku ke balai pelepasan, tiket aku kol 12.05 tgh hari......sebelum nak ke sana kene tempuh polis bantuan dulu, dia cek tiket...
bukan semua org boleh ke balai pelepasan tu...hanya org yang ade tiket je dilepaskan ke balai pelepasan tu

balai pelepasan tu kat tingkat bawah....aku turun je escalator..wow...menakjubkan..sungguh cantik, selesa, luas gile...menarik aku lihat.....kat balai pelepasan tu ade banyak gate..gate aku 13..so aku tunggu kat situ la...bas sampai kol 12tgh hari..betol-betol parking kat gate 13...tiket di cek lagi....lepas siap cek...aku kuar je gate tu terus masuk dalam bas...peh da macam kat air port.....

apa yang beza still kat darat bukan kat udara

.....iEiD....





Wednesday, February 23, 2011

hati busuk punyer orang

ok..aku memang kering, hati pon kering,
kau boleh buat kat aku,
tapi jangan kau buat kat kawan aku sama macam kau buat kat aku,
kau tak kenal dia tu siapa!!!

betul orang cakap
"tak kenal maka tak cinta"
lepas aku kenal ko sedalam-dalamnya baru aku tahu ko ni hati busuk
taik pon tak busuk macam hati ko!!!!
aku sangat-sangat menyesal kenal kau
berok yang gemok pon lagi cun aku tengok berbanding kau perempuan tak sedar diri
konon adeQQQ~~, tak sedar muka da tua...perangai macam budak-budak lagi, suka sangat bohong orang, mengaku je la suare da tak sedap, tak payah tipu kanan, tipu kiri

aku bukan nak sangat kau berbaik pada aku. tapi aku taknak org lain akan rasa apa yang aku rasa sekarang ini tok masa akan datang, ok aku nampak sekarang ini kau wujudkan satu pengaruh, sikit-sikit kau tarik mangsa kau, mangsa kau aku tengok orang yang kaya, orang yang lurus bendul, biar ada kepentingan tok diri kau, orang yang kaya boleh belanje ko makan sekali-sekala, orang yang lurus tu boleh la ko berkuasa, ikot je cakap ko....macam kuli ko la lebih kurang.

aku cakap benda ini atas dasar pengalaman...
aku tak nak pisang berbuah dua kali

khas buat ko
kalau kau taknak ubah perangai kau tu...
aku yakin satu hari nanti semua orang akan boikot ko..
tembelang ko akan terbongkar jugak
"sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya akan jatuh ketanah jugak"

.....iEiD....




Tuesday, February 22, 2011

kerana cinta


kerana cinta sanggup mengorbankan masa
kerana cinta sanggup mengorbankan tenaga
kerana cinta sanggup mengorbankan wang

pernah tak korang jumpa
seorang perempuan sanggup mengorbankan apa sahaja
demi cintanya pada seorang lelaki
.........................????????????

sebelum korang jawap
aku nak cerita satu kisah benar yang aku nak sangat kongsi dengan korang semua
ce bace ce bace

ada sorang minah ini, mak bapak dia pensyarah kat ipta kot ke ipts..ntah la..itu tak pentg la....dia sgt syg kat boy dia..., dia sanggup melakukan apa sahaja demi kebahagian boy dia..., dia sanggup ikat perot demi menyara boy dia.....aku bold kasi mata korang terbeliak cikit...dia ini sanggup makan maggi tiap-tiap hari, siap da ada 6 bungkus pek yang besar tu kat dalam bilik....buat stok tok sebulan agaknya.....semua perisa ada...nak maggi kari berapi, ayam laksa, mee sedap i like it pon ada yang keluaran baru tu....ok fine kalau makan sebulan sekali maggi itu tak apa jugak....tp dia ni sanggup tak makan nasi tapi makan maggi 2 bungkus setiap hari....

minah ini ade jugak buat bisnes...jual topup, biase la dia masih belajar lagi, dia tak buat pinjaman ptptn tu...tp dapat sumber kewangan dari ma pa dia je.....so, nak cari duit lebih buat la bisnes cikit...., ok part itu aku setuju....hidup berdikari la katekan...tp part yang aku tak setuju tu..semua hasil keuntungan/jualan dia bagi kat boy dia....ok korang sentap tak?????, korang bygkan...dia sanggup makan maggi, boy dia senang-senang dpt duit....hidup mewah..makan pe je yang dia nak....pernah satu masa kawan kepada boy dia ni beli la top up dari minah ini....boy dia stdy kat kolej swasta kt KL....minah ini kat ipta kt area selangor...so duit tu boy dia yang amek....alasan jauh nak bank in...wei....minah tu sanggup pergi KL sentral tok bank in duit bagi kat boy dia...

ok kalau dating pulak.....semua perbelanjaan minah tu yang tanggung....wei..da la hasil jualan laki tu da kebas...time dating pon perempuan tu yang support....wei..aku betol-betol tak boleh terima ada jugak perempuan macam tu zaman sekarang ini...wei dia anak lecturer kot...tak akan tak boleh nak tahu yang mana permata yang mana kaca.....tak akan demi cinta ko sanggup korbankan wang ko tok sara laki yang belum tentu jadi suami ko...wei terang-terang dia saje nak main-mainkan ko....time kawan da buat perangai..bayangkan la nanti da kahwin...ko ke yang tanggung laki ko??laki ko senang je goyang kaki kat rumah....ko tunggang langgang pegi cari rezeki....anak-anak belum tentu laki ko nak jage..tahu buat anak je....

moral cerita ini:
bercinta biarlah berpada-pada..cintalah pada yang maha Esa...insyallah akan bahagia dunia dan di akhirat..nak sayang sesama insan tak salah tapi biarlah kita nilai dulu orang itu,
kalau mahu orang sayang kita..sayangilah diri kita dulu

.....iEiD....

Monday, February 21, 2011

hanya untukmu ibu

61 tahun yang lalu
21 Feb 1950

dan

hari ini
21 Feb 2011

merupakan hari ulang tahun ibunda aku yang tercinta dan aku rindui

mak merupakan orang yang aku sayangi, macam korang jugakkan??
siapa yang tak sayang mak oi,,,,,

setiap masa dan ketika segala perbuatan kita mesti kita sebut perkataan "mak"

tak caya???
meh aku buktikan

kalau korang melatah, korang sebut apa ek???
"o mak kau..."
betul tak???
macam kawan aku lagi teruk
kalau dia melatah mesti cakap
"mak aku sayang kau"

akhir kata
selamat hari ulang tahun mak
semoga dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur
tiada apa dapat kuberikan hanya sebuah video
tatapan untukmu diwaktu lapang
sayang mak sangat-sangat

_ _ _ _ _selamat menonton_ _ _ _

video
.....iEiD....


Sunday, February 20, 2011

25 belon udara panas beraksi di Putrajaya







korang tak rasa hairan ke
kenapa aku upload gambar-gambar kat atas tu???!!!!
tajuk entry pasal belon tapi tengok gambar tak ada pon belon
segala jenis belon pon tak ada melekat kat dalam gambar
apa kaitannya???

aku saja je nak promosi
pada 17 hingga 20 mac 2011
di putrajaya diadakan pertunjukkan belon udara panas antarabangsa
seluruh dunia mengambil bahagian dalam petunjukkan tersebut

ayuh semua rakyat malaysia
kita datang sebulan awal ke putrajaya
tanda kita teruja sangat-sangat menyokong pertunjukkan ini
sambil-sambil tu boleh jugak kita semua main belon aca beramai-ramai
secara tidak langsung kita dapat tunjukkan permainan tradisional pada omputih,omgelap,
sedara mara park ji sung,
tak lupa jugak pada warga susilo bambang yudhoyono

untuk maklumat lanjut
klik
balloon fiesta 2011

!!!....jumpa disana....!!!
.....iEiD....

Thursday, February 17, 2011

tips menjadi kaya


semua orang dimuka bumi ini semua nak kaya
hanya orang yang kurang cerdik je yang tak nak kaya

tapi bukan senang nak jadi senang
dan
bukan susah nak jadi susah

tahukah anda
"hanya 3 orang melayu sahaja di antara 20 individu terkaya di Malaysia"
padahal majoriti rakyat Malaysia adalah orang melayu
sama-sama kita renungkan

lupa pulak nak bagitahu siapa 3 orang melayu yang terkaya di Malaysia

1. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary
beliau menduduki tangga ke7, dengan kekayaan RM 8.84 billion

2. Tan Sri Azman Hashim
beliau menduduki tangga ke11, dengan kekayaan RM 3.9 billion

3. Datuk Mokhzani Mahathir
beliau menduduki tangga 19, dengan kekayaan RM 1.6 billion

tidak kah anda ingin menjadi seperti mereka??

mari tengok tips dibawah

kalau anda mahu menjadi kaya

dengan budi bahasa
anda perlu belajar segala bahasa yang ada didunia ini,
part budi tu pulak..rajin-rajinlah tanam ubi.
berbudi pada tanah ada jugak hasilnya

kalau anda mahu menjadi kaya

dengan senyuman
haruslah memberus gigi sekerap yang boleh, biar tak malu nak senyum kat semua orang, takot lepas makan sambal merah, terselit lada kt gigi....bukan setakat orang senyum kat kita, orang ketawekan kita pon ada nanti.....

bagaimana pulak dengan kaya kelapa??
sungguh enak kalau disapu dengan roti bakar time minum petang, makan sambil minum teh 0 panas, peh sungguh menyelerakan
lagi-lagi kalau dapat berborak-borak dengan famili pasal isu-isu semasa
jangan asik nak bergosip jer....

lastly
nak jadi kaya raya???
_ _ _ _tungguh time raya _ _ _ _ _
.....iEiD....

Tuesday, February 15, 2011

Sambutan Maulidur Rasul 1432 H


hari ini....12 Rabiul Awal 1432 H bersamaan 15 Feb 2011
suatu ketika dahulu
hari ini.....12 Rabiul Awal tahun gajah bersamaan 23 April 571

tarikh ini haruslah kita ingat dan korang semua mesti da tahu kan
tarikh lahir junjungan besar Nabi kita iaitu Nabi Muhammad s.a.w
dan pada hari ini kita sebagai umat Nabi haruslah menyambutnya
tak perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk menyambutnya
bukan macam nak menyambut menantu segala bagai
hanya memperbanyakkan selewat sudah mencukupi

banyak kelebihan sekiranya kita berselawat ke atas junjungan nabi kita iaitu
Nabi Muhammad s.a.w

pertama
Rasullah SAW pernah bersabda
barang siapa yang berselawat ke atasku sekali
nescaya Allah akan turun rahmat ke atasnya 10 kali ganda.

kedua
Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan hanya mengamalkan selawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardhu

ketiga
jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari. Insyallah akan dipermudahkan untuk bertemu jodoh sama ada lelaki/wanita

keempat
sesiapa yang mengamalkan selawat 3 kali setiap kali selesai solat 5 waktu
akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah

kelima
sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan oleh Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi


صَـلَّى اللهُ عَـلَى مُحَمَّد صَـلَّى اللهُ عَـلَيْهِ وَسَـلَّم

selamat menyambut maulidur rasul kepada semua umat islam
"memantap ukhuwah memperkasa ummah"
-1 Malaysia 1 Ummah-

kalau nak banyak lagi info tentang kelebihan berselewat
rajin-rajin ler klik link kat bawah ini

lain-lain kelebihan berselawat


.....iEiD....

Wednesday, February 9, 2011

demam tanda hujan,rindu,mimpi

balik aje UKM romate aku demam...sian kat dia..suara dia da lain...
pergi aje toilet terserempak dengan jiran aku..ok dia pon demam....
jiran yang lain datang bilik...ok dia pon demam.......
last-last hari ini aku pulak demam........

banyak faktor kenapa aku demam

2 hari berlalu ini aku tolong kawan aku masak
hahaha
tak tolong mana pon...juz tolong apa yang patot....
dia buat bisnes
TAPAW DELIVERY
like la page ini
aku tak bohong.... sedap dia masak....
so aku pon tahu la sikit-sikit macam mana dia masak
time tgk dia masak itu...rasa hati tak sabar nak masakkan tok bakal suami aku
hahahaha
malam tadi aku mimpi famili dia pulak
uhuhuhuhuhu

adakah disebabkan aku mimpi famili dia aku demam...?????

faktor lain aku demam

cuaca tak menentu
kejap-kejap panas
da tu tetibe aje hujan
time kat rumah lagi badan aku rase tak sedap
kejap-kejap bersin
bukan sbb aku resdung
tapi tu la aku tak tahu nak cite macam mana

faktor lain pulak aku demam

semalam aku haus sangat
aku lupa nak beli air mineral
so aku amek jalan aku gali tanah nak dapatkan air
aku melawak je
aku amek air kat water coller
1 botol jgk aku abiskan
lepas je selesai aku minum
aku rase tekak ini cam ade benda je
so malam tadi aku da batuk-batuk

fatktor utama aku demam

_ _ _ _aku rindu kat si dia_ _ _ _ _

kesimpulannya
aku demam sebab hujan,rindu,mimpi
tak caya baca ini
hujan kau ingatkan aku tentang satu rindu di masa lalu saat mimpi masih indah bersamamu



Monday, February 7, 2011

cinta ku busuk

agak da sebulan jugak aku sekolah, agak ramai jugak awek-awek kat dalam kelas aku ini, nak tahu siapa yang aku minat? hah aku nak cite la ni..
ce dengar..ce dengar

kelas aku ada 20 orang,
10 lelaki, 10 perempuan, eh silap-silap,
8 lelaki 2 pon dan 10 perempuan.
sebenarnya da lama aku perhatikan sorang minah ini..hidung dia mancung beb....sampai pipi aku tersorong-sorong tengok dia kalau dia lalu depan aku....

nak dijadikan cerita...cikgu aku bagikan kumpulan..ikut yang mana paling nsem dan paling cun 1 kumpulan....sebenarnya ade kes puak-puak dalam kelas aku...so cikgu tak nak la budak lelaki bergaul dgn budak lelaki je...tak nak la jugak budak perempuan bergaul dgn budak perempuan aje....dak 2 pon dan tu la yg ngadu kat cikgu hal puak-puak ini...lantak la yang pntg aku suke sbb aku 1 kumpulan dgn minah beb...terus senyum aku time tu....sampai cikgu aku tanya
"kenapa awak senyum-senyum ini...?"
aku pon jawap
"senyum itu sedekahkan cikgu...?"

aku ada can la ni nak rapat-rapat dgn dia.....seronok gile hati aku time tu....
mulanya macam ini
aku : minah-minah nak pinjam pemadam.....
dia dgr je aku ckp cmtu..terus dia bagi, tanpa berkata apa-apa pun, ish budak ini tak ada gigi ke nak ckp...????!!! aku rilex lagi time tu...cool beb....gentlemen la katekan.....aku mintak lagi sesuatu..kali ini aku pnjang cikit bercakap..kot-kot dia ada idea nak bercakap.....
aku : minah-minah nak pembaris.....nak buat perbarisan kat luar..nak ukur setiap orang jaraknya 1 inci setengah....
yes kali ini menjadi....dia bercakap beb
minah : nah...
dia jawap sambil tutup mulut dan terus bagi pembaris itu kat aku.....
peh lembut seh suare dia......pemalu pulak tuh....tak pe-tak pe aku suke....
aku fikirkan lagi apa aku nak cakap kat dia lagi ini....biar dia dapat berborak dgn aku.....
hah....aku ada idea......
aku : minah-minah....nak........................
belum sempat aku cakap..dia da bagi 1 kotak pensil barbie dia tu kat aku....
aku : eh..bukan-bukan.....nak minah.....
lepas aku cakap cam tu...dia terus lepas kan tangan dia kat mulut itu..dan terus pergi depan aku..betol-betol muka dia mengadap kat aku.....dan berkata
minah : yeker kamu nak kat saya....???
peh bau mulut dia macam longkang......serik aku nak borak dgn dia lagi...

patut la sebulan aku perhatikan dia, dia susah nak keluarkan suara.....kalau cikgu tanya barulah dia bercakap, tapi...mesti dia tutup mulut baru jawap......

Friday, February 4, 2011

bila da excited sangat

cuti ni ada yang best, ada yang tak best
sebenarnya
gile excited aku nak kuar jalan-jalan
bukannya apa..aku da janji dgn sepupu dan adik aku nak kuar,
mula-mula mak aku tak bagi kitorang kuar
tapi adik aku nak setelkan hal konvo dia
dia kene bank in bayar sgl bagai tok konvo dia itu
alasan yang kukuh kitaorang dapat kuar
lepas kitrg setel hal bank in ni kitrg terus grk ke JB

aku excited sangat nak tgk cite yang tgh famous kat cinema
sampai je kat JB kitrg terus bocking tiket
da dpt tiket terus beli popcorn
no bilik kitrg bilik yang ke 4, tgk kat skrin no 4 belum bernyala lagi,
cerita ktrg tgk tu stat pukul 12.50 tgh hari
aku tgk jam kat tangan da nak dekat stat da cite ni
so aku terus tunjukkan tiket kat abg jaga pintu tu,
dia geleng-gelengkan kepala tanda bilik ini belum bukak lagi

ok fine bengang jugak aku time tu
aku tgk jam nak dekat stat....
sabar je la.....
kitrg tunggu je tepi tu....
tergerak jgk dalam hati kejap lagi kot bukak

time kitrg beli tiket tadi tgk tempat duduk full gile,
wow bangga aku sbg rakyat malaysia coz filem melayu da makin ramai yang nak tgk kt cinema
tapi kitrg hairan kenapa belum ramai lagi yang beratur nak masuk ni
padahal stat cite kol 12.50tgh hari
sambil kitrg tunggu pintu terbukak
da setengah jgk la air ktrg minum ni,
popcorn da makin suku kitrg kebas makan
lama beb tunggu kat situ..mata kitrg fokus tajam kat abg jage pintu tu....
kalau no 4 da bernyala kitrg terus serbu je
excited beb...lama kelamaan
kitrg mula bosan...so aku amek nset konon-konon nak posing maut dulu la sebelum masuk wayang
tgk-tgk je jam kat nset tu menunjukkan pukul 12 tgh hari
gggghhhrrrrr....
rupe-rupenye aku tgk jam time tu 11.50 tgh hari bukan 12.50 tgh hari
malu gile time tu.....
agaknya abg jage pintu tu cakap dalam hati

"jakun sangat budak ini nak tengok wayang, tak sabar langsung"

lepas tgk wayang kitrg makan



eh, yang ini minum je..
diet itu penting........

makan itu pasti

.....iEiD....

Tuesday, February 1, 2011

hujan turun doa mustajab


semua orang tahu..kota tinggi dilanda banjir,
tapi dgr berita dah semakin surut,
banjir dikaitkan dengan hujan yang tak nak benti-benti
hujan diturunkan bukan saja-saja je...
Allah turunkan hujan disebabkan Allah mahu turunkan rahmat

menurut sumber :
doa yang mustajab adalah ketika hujan sedang turun

Dari Sahl bin a'ad Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasullah S.W.A bersabda

ertinya : 2 doa yang tidak pernah ditolak adalah
1. doa ketika waktu azan
dan
2. doa ketika waktu hujan

Imam An-Nawawi berkata :
bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak adalah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya pada curahan hujan pertama di awal musim

walau bagaimanapun,
kita perlu beringat bahawa doa tanpa ikhtiar atau usaha tidak mendatangkan hasil

kesimpulannya,
Allah memberikan setiap waktu dengan keutamaan dan kemuliaan yang berbeza-beza.
Setiap muslim seharusnya memanfaatkan waktu-waktu yang utama dan mulia untuk berdoa agar mendapat kejayaan, keuntungan, kemenangan dan keselamatan.



ada jugak waktu lain yang mustajab apabila kita berdoa
antaranya
dan
tips menarik