Saturday, December 31, 2011

sampai penghujungnya

da lama nda update blog....
ha3...saja ajuk loghat sabah....(letak tgn atas bahu)

macam biasa ayat pertama...da lama tak update blog yang ini...maklumlah da de blog baru..

biasalah manusia akan lupa benda yang lama setelah ada benda yang baru...nasib baik memori aku igt lagi paswod...

aku perasan satu benda sambil aku bukak nota aku...bace..sambil fahamkan...mata aku terjeling status kat facebook....semua update pasal nak masuk tahun baru....dlm diri aku berkata...wow nak masuk tahun baru da...????!!!

saban tahun umur makin meningkat...aku terfikir...pe je yang aku ada sepanjang aku hidup kat dunia ni.....tu tak pe la...masih de peluang lagi tok perbaiki diri....

yang aku nak kongsikan bersama korang sepanjang 5 bulan terakhir sebelum melangkah ke tahun 2012 ni...pengalaman the best aku....nak tahu x...?? aku kongsi dgn korang je ni...

1. bulan 5 melakar sejarah aku dapat bercuti bersama dgn ahli keluarga aku...sgt seronok sbb semua adik beradik, parents aku, anak sedara aku semuanya join holiday tu...sgt seronok lagi sbb gham² aku hbs exam time tuh....dapat lepaskan kegembiraan masa holiday time tuh....

2. bulan 6 aku de jadi sukarelawan untuk SUKAN MALAYSIA. sgt seronok sbb dpt timba pengalaman membantu dan menjadi sebahagian org terpenting dlm temasya sukan Malaysia. nak cerita selanjut pasal ni....klik ni...

3. thn ni jgk aku berpeluang berpuasa sebulan bersama dgn famili setelah 2 tahun tak berkesempatan sbb aku da stat belajar kt ukm...sambut raya alhamdulilah setakat ni setiap thn dpt sambut dgn famili...

4.di awal semester ke-5 mak oi....ke-5 da..??? alhamdulilah...tinggal satu sem je lagi..., masa bulan 9 sgt excited nak masuk sem baru...kata org semangat nak belajar sbb sudah sekian lama tak belajar...maklumlah cuti hampir 4 bulan....excited jgk sbb da lama tak jumpe dgn member² kt UKM ni....permulaan sem tu mmg excited..muka pun berseri-seri je..tanpa jerawat...hihihi....

5. sepanjang sem ni bercampur baur...ada suka ada duka...paling banyak aku rase...adalah suka...!!! sebabnya.....??? walaupun aku rase duka...tapi aku buatkan ia menjadi suka....

6.dan sekarang tengah menghadapi minggu belajar "study week" sem ni paling banyak aku amek subjek...agak gerun dan takut sikit...dan sem ni jgk aku akan menghadapi 1 hari 2 paper untuk menjawap...


akhir kata...selamat menyambut tahun baru 2012..semoga tahun baru ni dapat sinar yang baru...semangat yang baru..iltizam yang jitu....

Thursday, September 15, 2011

saya ada blog baru

sudah sekian lama tak update blog ni...maklumlah...da kering idea...mood pon malas nak update..bukan ada yang komen pon....hihi...

sudah masuk semester baru ini..ada 1 kursus yang aku amek suruh aku buat blog...nak je aku tunjukkan blog aku yang ini...banyak follower katekan.....(letak tangan atas bahu)

tapi apa kan daya...blog tu memerlukan kita untuk mengupas, membongkar, membincang bersama fifi fairuz foyoo....tentang isu-isu akademik saja....so kalau siapa-siapa disini yang nak cari input dan intipati tentang hal akademik jum usha blog baru saya

jumpa disana....

Friday, August 5, 2011

kopek durian goreng telur tengahari

Selamat berpuasa pada semuanya...sambil menjalani ibadah puasa nih, aku nak kongsi cerita yang agak kelakar jugak lah..mestilah pasal berpuasa ini, aku ada anak sedara yang masih berumur 5 tahun dan 3 tahun...mereka ni adik- beradik...

budak yang berumur 5 tahun nih baru saje balik dari sekolah tadika...bayangkan budak kecik...kalau balik sekolah mesti lapar....lagi-lagi kat sekolah tak sediakan makanan....maklumlah bulan puasa....dia mengadu nak makan...lapar sangat.....aku nih tak sampai hati...pergi lah goreng telur....maklumlah tak ada lauk nak bagi dia makan....dalam masa yang sama....adik dia yang berumur 3 tahun nih mengadu kat nenek dia...dia nak durian...suruhlah nenek dia kopekkan durian....maklumlah sekarang tengah musim durian...

time aku nak amek kuali...iyelah nak goreng telur.....mak aku pulak nak amek parang nak kopek durian....datang pulak 2 orang jiran aku....menuju tepat kat dapur.....dia nampak mak aku tengah kopek durian....aku pulak tengah panaskan kuali....boleh pulak dia tanya....

puasa tak hari ini...???

memang situasi masa tuh macam kami berdua tak puasa...da la waktu tuh tengahari..memang sesuai kalau nak masak...maklumlah perut tengah lapar....

Wednesday, August 3, 2011

puasa yank yok, pagi-pagi bukak periuk

10.30 malam
anak : mak...esok jangan lupa kejutkan boy tau...boy nak sahur esok...nak puasa penuh esok...
mak : orait my son...jangan risau..

4.30 pagi (hari pertama bersahur)
mak : bo..boy...bangun sahur.....
anak : baik mak....
mak : mak kau memang baik....

Bagi negeri Johor dan negeri yang sewaktu dengannya, 1 Ramadhan adalah public holiday..
si boboy nih tak ke sekolahlah kan...untuk pengetahuan umum, si boboy nih baru je berumur 5 tahun..excited sangat nak berpuase tahun ini....

seketika itu...

anak : mak....da pukul berapa nih...?
mak : pukul 10 pagi....,nape..?
anak : mak...bile boleh makan....?? boboy lapar sangat nih....(sambil menangis teresak-esak....)
mak : nanti..... lepas azan baru boleh makan tau...jangan la menangis....tahan sikit lagi...jap je lagi ea....boboy kan kuat....

si boboy ini pegang kata-kata maknya...terus dia kuat semangat lalu berhenti menangis....

dalam 3 jam kemudian.....area pukul 1.15 petang...si boboy terus bukak tudung saji...dan makan dengan sekenyang-kenyangnya segala apa yang ada kat atas meja....

mak : hui..................!!!!! nape boboy makan.....???
anak : mak jugak cakap tadi...lepas azan baru boleh makan....kat da azan tadi....


SELAMAT BERPUASA PADA SEMUA.....

Monday, July 11, 2011

bakar PULAMAR terjun Polis Marin

Pengalaman yang aku yakin tidak semua boleh merasainya. wah saja je mengunakan tatabahasa yang agak berlagak..hihihi bergurau je. Aku nak kongsi kegembiraan aku bersama dengan kawan-kawan aku menjalani latihan di Pusat Latihan Pasukan Gerakan Marin a.k.a PULAMAR kat Tampoi Johor Bahru. Untuk pengetahuan umum, masa dalam latihan itu, aku tak amek gambo pon...just interframe je kat camera kawan-kawan aku....

Banyak yang kami perolehi semasa kami jalani latihan tersebut...eh silap...latihan kami ini lebih kepada lawatan sambil belajar....so, tak semua yang kami dapat belajar....sikit-sikit pon kami rasa bersyukur....
.
Antara latihan yang kami belajar macam latihan kebakaran...hanya beberapa orang sahaja yang berpeluang untuk memakai baju macam kat atas ini...setelah itu, kami dibawa masuk ke dalam rumah asap yang dipenuhi dengan asap....rumah itu seolah-olah sebuah kapal dagang....ibarat macam kapal yang mengalami kebakaran....


latihan seterusnya....terjun....!!!! pengalaman ini paling aku suka...pada mulanya takot..tapi aku kuatkan juga semangat...baca apa yang patot...dan akhirnya aku berjaya juga terjun macam dalam gambar ini.....agak-agak korang tinggi tak...????


lepas selesai terjun sorang demi sorang..kami di kumpulkan untuk membuat satu bulatan...kerjasama amat diperlukan dalam latihan ini,


seterusnya, kami berenang bersama-sama....macam bersiar-siar di lautan yang agak luas.....hihihi..memang seronok aktiviti ini....arahan yang dilakukan oleh ketua amat diperlukan...kalau silap memang akan tersasar hala yang ingin dituju......


Lepas kami puas bersiar-siar, kami naik ke dalam boat macam kat atas ini...uhuh aku tak pasti dipanggil boat atau tak...aku tak tahu...hihihi benda alah itu mampu memuatkan seramai 8 orang....benda alah ini kalau nak jumpa kat dalam kapal....kalau ada kecemasan, memang boat ini yang akan digunakan macam tempat berteduh sebelum bantuan sampai....

selama 4 hari kami menjalani latihan di PULAMAR memang banyak benda yang menarik kami dapat....lepas kami setel menjalani latihan disana kami juga berpeluang untuk menyaksikan Majlis Pertauliahan Inspektor Suksis 2011....di UTM Skudai Johor. Sangat berbangga aku melihat senior aku da berjaya menjadi Inspektor...dan Insyallah aku pula akan ditauliahkan pada tahun depan...tahun ini kat Johor...tahun depan kat Sarawak....yahoooo...dapat juga naik flight....!!! hihihihi

Saturday, June 25, 2011

Sepah Juara Maharaja Lawak 2011

Manisnya Sepah ini....haaaaa~~~~~ mesti korang semua da tahu siapa JUARA MAHARAJA LAWAK 2011, mesti lah Sepah...!!! syukur sangat-sangat...aku minat dengan Sepah stat dorang kat Raja Lawak lagi...memang dorang konsisten je setiap minggu...tapi lepas dorang da bergelar Raja Lawak aku kurang berminat da...

Stat dorang masuk Maharaja Lawak aku tak respect pon dorang dapat buat terbaik..tapi aku tengok dorang kat Minggu pertama Maharaja Lawak aku berkata wow..!!!! hebat jgk dorang ni....lawak dorang original.....dari seminggu ke seminggu memang dorang mampu buat aku terhibur dan bergelak sakan...awal-awal masa Maharaja Lawak aku masih kat UKM lagi..memang akan download kat you tube je la....tak de astro Warna kat bilik aku...hihihihi...aku akan selalu ulang-ulang video yang aku download tu...persembahan Sepah terutama sekali aku akan ulang-ulang tengok....feberet aku masa awal-awal ML Sepah, Nabil, Jozan, Jambu...tapi stat ML buat kt Penang..wow ternyata Sepah je yang best..yang lain tuh kurang...kat Kuantan pulak semuanya ok je...Jozan paling meletup...tapi Sepah sentiasa ok...xde yang tak lawak.....dan kat JB..Sepah telah membuatkan aku ketawe dari mula cameraman fokus kat Jep..memang sebijik muka dia...gaya dia dengan Ustazah Bahyah....

Tidak disangka-sangka tetapi aku mengharap.....kini Sepah digelarkan sebagai Maharaja Lawak 2011....aku ingatkan Jozan..tapi malam tadi di pusingan pertama memang ternyata Sepah yang paling menonjol.....aku ada bagi komen kat facebook....kalau Sepah tak menang malam ni aku nak boikot Maharaja Lawak....hihih ternyata pilihan aku dan pendapat aku tepat....hihihi, tapi aku bagi peluang juga kat Jozan time pusingan kedua...
hmm bagi pendapat aku...Jozan best..cume tak mampu nak tandingi Sepah dengan munculnya Dafi....pernah jugak aku cakap dengan famili aku...kan best kalau Dafi datang time final Maharaja Lawak....dan ternyata pandangan aku didengar oleh Sepah..hahaha perasan je....stat nama Dafi disebut-sebut masa mingu ke-5 kan..??
ala dafi~~dafi~~
"tak sengaja lewat datang rumahmu~~~~"
baek punyer~~~

Gambar ini aku amek tepat-tepat masa Ac Mizal mengumumkan
Juara Maharaja Lawak 2011 adalah..........
Sepah.....!!!!!!!


Sekalung tahniah buat Sepah yang sudah bergelar Maharaja Lawak 2011 dengan memperolehi peratus undian sebanyak....

Sepah- 37%
Jozan - 30%
Nabil - 20%
Jambu- 12%





Tuesday, June 21, 2011

tertarik untuk menulis

Selepas drama Nora Elena..kini Dewa Cinta pulak yang menjadi sajian aku sekeluarga untuk drama yang wajib kami tonton..walaupun waktu yang ditayangkan tidak sesuai..tapi maghrib tak akan di tinggalkan....

drama ini not bad jugak lah...walaupun fasha sandha yang berlakon....aku tak amek kira pasal itu....aku tengok fasha da makin matang sikit la...aku suka cara dia menjawap soalan wartawan masa melodi tempoh hari...tersusun kata-kata dia....tak tahu la kalau dia da practise 2 bulan nak jawap soalan tu....

patah balik kat cerita ini....Dewa Cinta ada timbulkan isu umur...uhuh cukup sensitif aku dengan umur...hahaha...hero dia lebih muda daripada heroinnya....agak menarik bukan...??? tapi aku rase heroinnya adalah akak kepada heronya...uhuh adakah suatu hari nanti aku hanya menjadi kakak sahaja kepada dia...agak tak berapa nak faham disitu kan...????? tak pe la biar aku sahaja yang faham...hihihihi

kalau nak tahu dengan lebih mendalam sinopsis cerita ini...klik je kat bawah ini

see ya....

Saturday, June 18, 2011

Manisnya Kurma Ini VS Semanis Kurma

habis madu sepah tak habis-habis....!!!! paling berkesan lawak sepah malam tadi...hampir nak putus urat pankreas aku ketawe coz tengok gelagat sepah lagi-lagi Jeff....haaaaaaaa tanjat boboy...!!!

sebelum aku tido malam tadi aku online kejap...pastu aku bukak facebook, pegi kat page Guatv Dot Com, tengok-tengok je kat wall tu da de link tok persembahan sepah malam tadi tuh...aku tengok la lagi..terus dapat idea nak buat sesuatu....last-last aku berjaya hasilkan....

inilah hasilnya....


lepas tu aku post kat facebook......niat nak terus post kat blog...tapi da lewat sangat...tak larat nak susun ayat.....tapi aku terharu hasil kerja aku dihargai....
kalau nak baca komen-komen yang aku dapat, rajin-rajin la jengah kat wall facebook aku


kalau tak puas nak tengok gambar-gambar tu ni dia gambarnya.....
sejibik tak..????

ustaz : ling...
ustazah : iyer....????
ustaz : lupa ker nama program kita...???
ustazah : owh program kita....1....2....3...
MANISNYA KURMA INI...


papepon puas hati dengan sambutan orang johor yang begitu supporting malam tadi...semua orang johor memang gempak beb...rugi kalau tak melamar orang johor....hihihihi
untuk pengetahuan umum, Semanis Kurma merupakan program peberet aku
itu saje nak bagitahu...

see ya....!!!!


Wednesday, June 15, 2011

kata sinonim

Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi di Malaysia, kalau di peringkat sekolah "SPM" bahasa melayu tak lulus tak boleh dapat sijil SPM, kalau diperingkat pasar, kalau cakap bahasa baku kene diketawakan, kalau di peringkat KL Gangster penggunaan abang long, ayahanda wajib digunakan, kalau tak digunakan padah jadinya....,



contoh kata sinonim dalam kehidupan seharianku :

1. aku sudah mula berbaju kurung di dalam rumah tanda aku nak berkurung saja di rumah

2. selepas aku menghantar anak saudaraku ke tadika KEMAS, aku mengemas rumah di rumahku

3.aku sudah masak dengan perangai dia yang suka dengki-mendengki, nak je aku masak perangai dia buat lomak cili api kalau tak de lauk kat rumah aku nih...

4. cuti semesterku bermula bulan Mei, aku merindui BULANku.... tak perasan pulak bermulanya bila...hihihi

walaupun ejaannya sama tetapi maksudnya berbeza,
walaupun rambut sama warna tetapi hati berbeza....

Tuesday, June 7, 2011

Perubahan Sedikit

selepas 7 hari menjadi sukarelawan, hari ini dalam sejarah baru pertama kali aku tengok perlawanan sukan malaysia, agak kesian bagi aku, selama ini rutin harian aku sama jer...

apa,bila,bagaimana aku dapat saksikan sukan tersebut..???? ini yang nak bagitahu ini

1. sukan apa aku tengok..??
answer : polo air


2.bila aku tengook..?
answer : lepas perot aku kenyang

3.bagaimana aku boleh tengok..?
answer : aku ikot kawan aku pergi tengok....naik kereta SUKMA

seronok aku pergi tengok dorang main polo air, polo air ini macam bola tampar jugak la tapi bezanya cuma dalam air je la...time aku tengok tu, Melaka VS Perak, dan Melaka menang besar time tu, game ini ade 4 period, setiap period ada 8 minit, so tok game ini Perak makin tertekan, coz da tertinggal jauh sangat, mula la dorang main kasar, sampai team Melaka pon main kasar...hihihi aku memang kagum tengok team Melaka main, memang best....

aku jage game mendayung, stat 9 jun sampai 11 jun, so nak tahu best ke tak sukan tuh....nantikan cerita aku selanjutnya....

akhir sekali untuk part ini, aku berjaya mengubah rutin harian aku yang selama ini makan tidur, makan tidur sahaja....

Monday, June 6, 2011

1,2,3,4 dan 5 perkara best hari ini



5 perkara yang best hari ini

1.dapat join perbarisan bagi kontijen Sukarelawan Sukan Malaysia 2011

2.dapat tengok Datuk Lee Chong Wei lebih dekat, semasa beliau berlari 1 stadium untuk upacara larian obor

3.dapat tengok bunga api tadi, dapat jugak beramah mesra dengan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Belia dan Sukan

4.dapat bergambar dengan maskot Sukan Malaysia 2011

5.paling gembira dapat keluar dari UKM....hihihihi
perasmian buat kat Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur

tak tahu apakah perkara yang akan aku buat pada keesokan hari...adakah sama dengan rutin harian aku sepanjang menjadi Sukarelawan SUKMA 2011..??
sama-sama tunggu dan lihat

Sunday, June 5, 2011

Rutin Harian bergelar Sukarelawan SUKMA 2011


.5 perkara yang wajib aku laksanakan sepanjang minggu ini.
minggu depan insyallah akan berubah, aku akan pastikan...!!!!

1. bangun pagi, gosok gigi, cuci muka..mandi sekali

2. siap-siap pakai baju free, pakai tag yang dibagi, turun cafe makan free

3.lepas makan free, goyang kaki, agak bosan tengok tv, borak sekali

4.perot kenyang suka hati, balik bilik tidur lagi sekali

5.petang sikit turun cafe makan lagi sekali

agak-agak korang aku sekarang ini tengah seronok ke tak...???

Thursday, May 26, 2011

Video Player kepada MP3

aku sekarang tengah geledah internet ini, almaklumlah kalau asik tengok facebook, bosan jugak, nak skype tak sape sudi skype dengan aku..hihihihi

aku ada jumpa satu yang menarik, aku rasa korang semuanya da mahir kot pasal ini, bukan nak buat magic, tapi boleh dikatakan adik-beradik dengan magic jugaklah...

aku kagum sangat aku berjaya melakukannya, hihihihi..nak tahu apa magicnya...??

video player kepada mp3

bak kata pepatah
dari mata turun ke telinga

bahasa yang lebih mudah

daripada menonton


kepada mendengar


nak tahu bagaimana caranya..??
klik disini
selamat mencuba


Tuesday, May 24, 2011

Jenis-jenis cemburu

CEMBURU SELALU
24 jam sentiasa berwasangka memikirkan pergerakan kapel korang. padahal pergerakan kapel korang sentiasa dipantau

CEMBURU BERBULU
yang ini pulak perasaan pantang tengok orang lain lebih sikit, mulalah rasa jaki bercampur dengki marasuk ke dalam jiwa. nak kata sebagai sakit mental pon boleh

CEMBURU MELULU
boleh jugak disamakan dengan cemburu buta, yakni tanpa usul periksa terus pergi belasah kapel yang dirasa telah melakukan onar di belakang korang

CEMBURU DAHULU
perasaan cemburu yang da sejuk, biasanya berlaku kepada kapel yang da berkahwin selama 20 tahun. kes da boringlah tuh

CEMBURU BERLALU

faktor yang menyebabkan hilangnya rasa cemburu 100%...disebabkan kapel korang tu da meninggal dunia.


korang da fahamkan jenis-jenis cemburu...
so cube kategorikan jenis cemburu apa dalam situasi kat atas
selamat meramal, jangan mengamalkan...

"ramalan aku menyatakan bahawa anak dia cemburu..........."

Sukarelawan SUKMA 2011


Pada 21 Mei 2011 berlangsungnya Perhimpunan Sukerelawan SUKMA kali ke-14, bertempat di Bukit Jalil. ramai yang telah memohon untuk menjadi sukarelawan, termasuklah aku...hihihi dan akhirnya aku diterima untuk menjadi sebahagian daripada sukarelawan SUKMA pada kali ini. Ramai juga kawan-kawan aku menyertai sukarelawan ini. Semua gambar-gambar kat bawah ini semuanya ada muka-muka kawan aku. Gambar-gambar ini aku cilok kat Laman Web Rasmi Majlis Sukan Negara Malaysia.


situasi : semasa pendaftaran
nama kawan : miza (budak SUKSIS)


situasi : sukarelawan berbaris
nama kawan : anis pakai tudung putih (budak SUKSIS juga)


situasi : sukarelawan berikrar,
situasi inilah masuk buletin utama
nama kawan : anis dgn gee, gee belakang anis (budak SUKSIS juga)


situasi : sukarelawan bersemangat
nama kawan : Felly, perempuan freehair (budak SUKSIS)


situasi: ada gambar aku, tapi tak berapa terang sangat,
semangat tak aku..??
nama kawan : pakai tudung pink, (Solehah) bukan selendang pink

kalau korang ada beli paper 22 Mei 2011, Berita Harian, di ruangan Sukan ada jugak gambar sukarelawan. tapi muka aku tak nampak, coz aku terlindung dengan budak depan aku tuh, saja je dia nak berdiri, padahal nampak je muka dia tuh...

akhir sekali
sukarelawan.....!!!!!!
1 Hati 1 Jiwa 1 Malaysia

Monday, May 23, 2011

DSLR aku

cuti yang panjang ini, aku tak tahu nak buat apa, ada pulak mood aku nak buat video, video ini aku da upload kat facebook,
tajuk video itu Filem Pendek | Percutian Famili.


......banyak jugak komen dan respon kat situ....

aku rakam setiap pergerakan dengan menggunakan camera DSLR D3100. ini kali pertama aku rakam video menggunakan DSLR..selalunya aku guna handycam...susah juga aku nak edit...coz ini kali pertama katakan.....rasanya aku da lama tak edit video....agaknya itu salah satu sebab aku susah nak edit video...hampir setengah hari juga aku habiskan masa menghasilkan video itu.

nak tahu dari mana aku dapat idea nak hasilkan video tuh..??

pertama
aku suka tengok video yang telah dihasilkan oleh CST Production

kedua
aku suka tengok diari akademi fantasia 9

coz team produksi dari CST dan diari AF9 tuh menggunakan DSLR, tapi lagi canggih lah berbanding dengan DSLR aku tuh....apa-apa pon aku memang teringin sangat nak hasilkan video semacam CST buat tuh...hihihi...

kalau korang nak tengok hasil video aku tuh singgah la ke facebook aku tuh....
kalau ada masa..komenlah video tuh

.....saya budak baru belajar....




pengaruh televisyen

teringat masa aku kecil-kecil dulu, rancangan televisyen tak banyak yang ada...tak macam sekarang, rancangan realiti tv da berlambak...macam cendawan tumbuh....drama TV jangan cerita lah...., setiap masa ada je drama melayu...da nama melayu...layu je tengok...tapi filem melayu kita sekarang da semakin maju....sampai ke ITALY dah........entah betul entah tidak....betul kot...."tengok muka dah tahu..tak mungkir janji punyer orang~~~~"

sekarang ini budak-budak U tengah bercuti....oleh demikian, aku kat rumah mengisi masa yang lapang dengan menonton TV..hihihi drama melayu ada jugak yang aku layan....bosan jugak duduk rumah ini, sampai ada satu masa tuh aku on TV...tak ada cerita.....aku layan jugak UPIN-IPIN...hihihi...

nasib baik sekarang ini musim MAHARAJA LAWAK...tak la bosan sangat kat rumah ini...so setiap malam sabtu....a.k.a jumaat punyer malam tuh.....aku excited sangat nak tengok TV....masa untuk berkumpul 1 famili duduk depan TV...baru la wujudnya 1 hati, 1 jiwa...1 malaysia....MAHARAJA LAWAK ini ada dekat chanel 132 a.k.a ASTRO WARNA...chanel ini merupakan pakej MUSTIKA....

pakej MUSTIKA ini ada banyak lagi chanel...ada 1 chanel ini dia suka tayang cerita melayu yang lama-lama...tak la lama sangat...dalam era 90-an dulu.......cerita ini aku suka sangat tengok...kerana aku dulu membesar dengan cerita yang macam gitu la...contoh ceritanya bertajuk "tak kisahlah beb" cerita ini dibarisi dengan pelakon-pelakon yang pernah popular suatu ketika dahulu, macam Rosyam Nor, Faizal Husein, Melissa Saila....
kat mana aku tengok..?? dulu abang aku...suka rakam cerita-cerita yang best....salah satunya cerita "tak kisahlah beb" rakam pakai tape...dulu mana ada CD lagi...banyak lagi cerita yang aku suka tengok...macam cerita omputeh aku tak ingat tajuknya...tapi kat cerita tuh ada bear comel....banyak sangat bearnya....tuh yang aku dengan adik aku tengah berusaha cari kat internet cerita tuh....kalau aku ingat tajuknya...insyallah aku dapat tengok balik....harap-harap aku dapat cari.....


sekarang aku tengah layan drama melayu...tajuknya NORA ELENA...seronok ceritanya...ada jalan cerita yang menarik untuk ditonton...hihihih ok...nak sambung tonton......hihihihihihihi

orang perempuan ini kena kahwin
dengan orang yang sayangkan kita
,

bukan kita yang sayang dia lebih
daripada kita sayang dia






Tuesday, May 17, 2011

andai itu takdirnya

setelah sekian lamanya..tak berapa lama sangat la....saya kini "keseorangan"....tidak dapat dinafikan dia merupakan insan yang telah membuka pintu hati ini untuk kembali "berduaan"
jika inilah jalan yang terbaik..saya redha dengan ketentuanNya.....

segala apa yang berlaku....kehidupan harus diteruskan
dan saya mengaggapnya sebagai kawan sahaja selepas ini

saya tidak pernah menyalahi dirinya segala apa yang berlaku..mungkin diri ini membuatkan dirinya bosan kot...disebabkan itu dia mendapatkan hiburan dengan kawan-kawannya sahaja....

saya mendoakan dirinya mendapat kebahagiaan dan kejayaan untuk masanya akan datang

di samping itu, saya suka "berduaan" dengannya...dan sempat juga berkenalan dengan familinya yang sangat supporting, pernah suat ketika dulu hati ini amat merindui mak kandungnya a.k.a mak mentuaku...hihihi...dan ingin berjumpa dengan famili dia....pernah juga adiknya menjemput saya ke rumahnya..memang hati ini nak sangat ke sana...tapi apa kan daya.....

tidak terlintas dalam hati ini akan bermusuhan dengan mereka
....saya sayang mereka....

tetapi Allah maha mengetahui..setiap apa yang berlaku saya yakin ada hikmah disebaliknya..

.....setiap perancangan dari Allah insyallah yang terbaik untuk kita....



PID

Wednesday, May 11, 2011

full stop

kita merancang dan Allah juga merancang..sesungguhnya perancangan Allah itu lebih baik...

~amat tersurat maksudnya disitu~

kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok

~amat mendalam maksudnya disitu~

tidak mengharap tapi berserah

~kekusutan disitu~

segala apa yang berlaku aku redha...tiada kata harus ku ucapkan..kerana kau pergi tanpa meninggalkan pesanan....tanpa memikirkan perasaan orang lain....
aku harap kau bahagia dengan kehidupan kau di sana


Sunday, May 8, 2011

panasnya..sejuknya...

cuaca sekarang ini betul-betul mencabar sistem imun aku...maksud aku...iman aku....hahaha
panasnya bukan panas yang selalu aku rasa...panasnya membuatkan liang-liang dalam badan aku membuka dengan seluasnya ibarat luasnya PULAU PANGKOR....hahaha
peluh yang keluar kalau ditadah kalah air laut kat PULAU PANGKOR tu....
betul-betul rimas sekarang ini...kipas angin tak pernahnya off....bukak jo sotiap maso....

_______________________________________________________________

itulah orang kita..kalau musim hujan...mesti cakap

"amboi sojukyo..., mengigil rasanya ini...tak payah la mandi hari ini....tak berpeluh.."
kalau musim panas pulak

"eee...rimasnya....panasnya...., da mandi berkali-kali pon masih peluh lagi.....tak payah la keluar dari bilik air.."
_______________________________________________________________

hahaha itu hanya mukadimah je...aku nak cerita pengalaman aku masa cuti kat cameron highlands, nak sampai ke sana tu..kene daki gunung...jalannya bengkang-bengkok, hampir nak termuntah aku.....sampai je kat sana...keluar aje dari kereta fuh...terasa dingin je...walaupun cuaca panas terik...tapi sejuk je rasenya.....kalau malam jangan cerita la...memang sejuk.....sampai aku demam kat sana.....2 suiter aku pakai....tapi masih sejuk lagi...stokin kene tetap pakai....mozek dia sejuk sangat...air paip macam air batu....memang sejuk.....



1 hari 1 malam aku kat cameron terus gerak ke PULAU PANGKOR pulak,
nama pon pulau kan...??? cuaca kat sana ok je...tak panas tak sejuk....seronok dapat mandi kat sana lagi-lagi dengan famili....terlintas dalam hati, nak ajak suami bercuti kat pulau-pulau la....hihi seronok dapat mandi pantai dengan suami tersayang.....hahahaha

isu yang aku ketangahkan ini adalah cuaca.....cuaca panas dan cuaca sejuk
aku dapat bandingkan cuaca di cameron sejuk dan cuaca di pangkor panas

jadi

kita sebagai manusia kenalah bersyukur kerana negara kita merupakan negara yang beriklim khatulistiwa...bermakna lembap sepanjang tahun...ada musim panas...ada musim tengkujuh.....

kalau iman tak kuat dengan cuaca yang panas....meh ajak famili pindah kat cameron highlands....

.....iEiD....

Friday, May 6, 2011

Dugaan bukan penghalang kecapi kebahagian

tarikh 29 hb april 2011

gham-gham lepas aku habis exam...aku terus gerak balik johor..., nasib baik paper aku pagi, pukul 10.30 pagi da merdeka.....lepas salam dgn member-member aku terus gerak balik kolej, kemas-kemas brg letak kat stor..lepas tu aku cau terus...kenapa aku macam bergegas nak balik johor..?? hihi aku ade famili day dgn famili aku...hihihihi tapi banyak dugaan aku nak balik johor masa tu.

korang ada rasa nak tahu tak apa dugaan yang aku terpaksa hadapi dalam masa 1 hari je...
nah korang baca ini....

1. aku tunggu train mmg lama...hampir 1 jam jugak, selalunya paling lama pon setengah jam je..., sempat jugak la aku buat hipotesis masa tu, "makin lama aku tunggu, makin ramai orang kat situ" lama kelamaan train pon sampai...peh...!!! aku tgk orang dalam tu..macam sardin..aku pon rempuh je...dgn bawa beg baju yang besar tu....beg lap top lagi....beg sandang belakang...uhuh hanya tuhan saje yang tahu betapa susahnya aku masa tu...

2. da sampai kat station yang aku nak turun tu...korang cuba bayangkan nak masuk train punyer la susah...nak keluar lagi la susah....sbb aku berada kat tengah-tengah coach..nak keluar.... pintu ada kat tepi...nak keluar aku kena rempuh orang kat dalam train tu dulu......nak rempuh orang kat luar tu lagi...uhuhuh...lepas aku berjaya rempuh pintu keluar tu...fuh..aku terduduk sbb nak hilangkan rasa kepenatan dulu.....lepas tu aku ingatkan da kat TERMINAL BERSEPADU SELATAN tak de la dugaan lagi...uhuh tengok je kat kuanter tiket tu....peh...!!! ramai orang beratur nak beli tiket, tak pe la...aku beratur la jugak...da smpai turn aku nak beli tiket tu...boleh pulak org jual tiket tu cakap.."akak boleh ke kaunter sebelah tak..??" fuh..da la dia panggil aku akak...lepas tu suruh aku ke kaunter sebelah pulak...bayangkan da 15 minit aku beratur kat situ.....dgn berdirinya sambil sandang beg belakang....nasib baik dia mintak maaf...sedap sikit hati aku ini....aku tengok ade bas pukul 1.50 ptg ke johor...try usha...fuh penuh pulak...so pukul 2 ptg baru ade...

3. da naik bas tu pulak...da sampai sedenak jugak kot, da hampir sampai ke johor bahru...hujan lebat sangat...sampai tempias air dalam bas tu...so tempat duduk aku tu basah..uhuh mmg dugaan tol masa tu.....

apa-apa pon aku cakap dalam hati...aku redha dgn ujianmu Ya Allah...
aku tahu lepas aku berjaya harungi dugaan ini aku dapat kebahagiaan....
insyallah
nak tahu aku ada kat mana masa 30hb april 2011...????
jap-jap....aku bagi klu....di luar negeri Johor.....hihihi....,
di situlah aku mendapat kebahagiannya...
kalau nak tahu lebih lanjut...tunggu....
.....iEiD....

Thursday, April 28, 2011

KLCC dgn sawah padi boleh bersatu..???

selagi belum hari jumaat selagi itu hati aku tak rase hepi...fikiran melayang fikir bende lain...
korang nak tahu apa yang aku fikirkan...????

aku fikir bila nak abis exam ni...???

so aku amek tindakan tak nak fikir bende tu lagi......aku tengok la cite cun, aku dapat dari member aku...hihihi perrhh.... syok jugak tgk citer cun ni....berbaloi la tak tgk kat wayang...hihihi.....
bukan aku nak perli...tapi kalau tgk kat wayang citer cun ini dgn org tersayang baru syok beb.....,
itu yang aku maksudkan....kalau tgk dgn member cam tak feel sangat....hahahahaha

dan bukan bermakna aku tgk citer cun ni dgn orang tersayang.....
aku tengok sorang-sorang je kat lap top....
so sambil tgk...sambil online....aku sempat jugak update status pasal citer cun ni kat facebook....da terlintas dlm fikiran.....aku update je la.....tak kene report poliskan...??? hahahaha

aku citer cikit pasal cite cun ni....cerita cun ni banyak pasal kasih sayang...sayang dgn famili...sayang dgn buah hati......da cukup setakat itu saje...hihihi
kalau nak tahu best ke tak best citer cun ni...korang kene tgk.....dgn syarat..korang kene feel baek punyer.....


ayat paling best dalam cerita cun

"siapa kata KLCC dan sawah padi tak boleh bersatu"








Wednesday, April 27, 2011

setiap saat pasti akan berlaku perubahan

semua orang tahu...29 hb 2011 jatuhnya hari jumaat
rasa tak sabar nak tunggu hari tu

sebabnye......hari tu aku da abis exam...
yahoo...!!!!!!!

betapa diri ini begitu seronok
mesti masa tu aku da sibuk-sibuk nak balik umah
mesti saat itu air mata keluar..yela...sedih kot nak berpisah dgn member-member...
4 bulan tu tak jumpa....cuti panjang katekan....

mesti kat rumah aku akan rindu saat buat esaimen...saat bangun lambat...coz bersengkak mata nak siapkan esaimen.....saat tunggu bas..nak pergi kelas....saat tunggu train nak jalan-jalan ke KL....ish mesti sedih nanti...

kalau da last year lagi la perasaan akan bercampur aduk...
rase hepi ade.....rase sedih pon ade...
kita tunggu saat itu tahun hadapan
apa yang akan terjadi......

apa-apa pon hidup mesti diteruskan...
setiap saat pasti akan berlaku perubahan




Sunday, April 24, 2011

Karnival Jom ke Felda





Bertempat di dataran Felda Air Tawar 5 berlangsungnya Karnival Jom ke Felda anjuran PUGFM bersama Astro. Karnival ini berlangsung selama 3 hari bermula pada 22 April 2011 hingga 24 April 2011. Banyak aktiviti yang telah diadakan bertujuan untuk menaikkan semangat kerjasama dan mengeratkan lagi siraturrahim sesama islam. Pelbagai acara telah di susun oleh pihak PUGFM. Pada pagi sabtu telah berlangsungnya pertandingan mewarna pelbagai peringkat umur kanak-kanak. Pelajar dari sekolah Tadika Kemas turut menghantar pelajar-pelajarnya ke pertandingan tersebut. Manakala pada sabtu petang berlangsungnya sukaneka yang disertai oleh pelbagai peringkat umur dari umur kanak-kanak sehingga ke peringkat dewasa. Pertandingan yang diadakan seperti rebut kerusi, tiup belon, isi air ke dalam botol dan bawa bola pingpong telah memeriahkan lagi suasana pada petang tersebut. Aktiviti seperti ini dapat mengeratkan siraturrahim dan memupuk semangat kesukanan dalam kalangan kanak-kanak mahupun dalam kalangan orang dewasa. Berikut disertakan gambar-gambar yang sempat dirakam semasa pertandingan diadakan.






Tuesday, April 19, 2011

fenomena di masjid

aku bukan nak cakap aku rajin pergi ke masjid
aku bukan jugak nak kutuk aku malas ke masjid
tapi aku nak cerita ini.....
semalam sambil aku menghafal point-point untuk exam aku tu..
mata mesti la pandang ruang hijau di sekitar masjid tu...
sebab apa aku ada kat masjid....??? hihihi saje nak dapat keberkatan, biar dapat jawap dengan cemerlang....

ok...aku sambung cerita..
sambil-sambil aku pandang orang lalu...aku nampak sorang lelaki ini....tibe-tibe hati aku berdebar....dalam hati aku cakap....

"ish dia ker tu....?"

aku tengok gaya dia....mmg sebijik dia tau..bentuk tubuh badan dia....,gaya dia berjalan....
ish, hati makin berdebar, memang sejibik.......dia nak menghala pergi amek wuduk time tu...so aku tunggu sampai dia selesai solat...aku nak pastikan dengan betul...adakah itu dia....hari tu aku mmg tahu dia ada paper...., aku bayangkan da masa tu...dapat borak dgn dia....korang bayangkan la....masa tu aku sambil hafal....sambil berangan....mananya dapat masuk......ish...bapak rindu nak borak dgn dia.....hanya tuhan saja yang tahu.....

last-last..aku tengok itu bukan dia.....gaya pakaian dia amek exam bukan macam tu...dia simple punyer orang....orang yang aku nampak tu siap berkemeja pulak...

hmm tak tahu la nasib badan.....aku redha dengan ketentuan Nya
andai tiada jodoh kita bersama

Friday, April 15, 2011

mimpi 2 hari berturut-turut

sebelum aku sambung study ini, aku nak post sesuatu. aku tak tahu nak kongsi kekeliruan ini kat siapa lagi...aku nak tanya kat korang ini, betul ker kalau kita mimpi seseorang itu, orang itu rindu kat kita?

hmm masuk hari ini, aku da mimpi dia 2 hari berturut-turut....uhuh kami kurang contact sekarang ini, coz kami sibuk dengan exam...nak berjumpa lagi la haram.....hmm tapi lepas paper 1st aku haritu..aku nampak dia...hihihi dia tegur aku...uhuh betapa gumbira sanubari aku ni....tapi rasa da lama tak contatct..rasa janggal nak berborak...aku mampu tersenyum saja kat dia...lepas tu..... aduh..!!! teramat menyesal tak borak dgn dia...uhuhu.......aku hanya mampu doakan dia cemerlang dalam exam kali ini...dapat tebus kekecewaan dia sem lepas.....
good luck iE.

...hilang dimata dihati jangan....

......iEiD....

Thursday, April 14, 2011

pesen bila bulan exam

.....teknik jangan meniru....

seperti yang diura-urakan, UKM sekarang dilanda demam peperiksaan, genap 3 minggu peperikasaan diadakan, dari 11/4 sehingga 29/4, semester ini aku amek 5 paper...setakat ini alhamdulilah aku berjaya menempuh 2 paper, soal betul atau tak aku jawap itu tak penting, yang penting aku dapat jawap, itu pun dengan berkat doa ibu bapa, famili, kawan-kawan dan juga pertolongan dari anem, mira dan kak dayah study sama-sama.....thanks u all~~~

entry aku kali ini, aku nak dedahkan cara atau teknik orang semasa menempuh peperiksaan ini,

bak kata orang, lain orang lain caranya,

1. tadi semasa aku menaiki bas nak balik ke kolej kediaman, masa tu waktu petang...aku ada nampak 2 orang perempuan tengah pegang nota sambil jogging, earpon lekat kat telinga...wow macam 3 in 1 je...sambil joging, sambil baca nota da tu dengar lagu...tapi kene fikir positif..mungkin dia bukan dengar lagu, tp dengar lecturer dia bercakap melaui tape rekoder..mana tahukan?? orang sekarang suka benda-benda yang lama....

2. hafal nota macam nak pecah bangunan yang aku duduk dengan selesa tanpa gangguan bekalan air dan wifi (sebenarnya berlaku disebaliknya)....kuat sangat suaranya...bukan tu je...penuh dengan aksi yang bergaya nak hafal punyer pasal.....da lepas setel jawap exam..memang kompom taubat tak nak ingat balik apa yang da dihafal tu..coz dah dimuntahkan time kat dewan exam tadi......taubat tak nak dengar lagi suaranya....

3.ada orang suka study sorang-sorang...dulu bukan main elok dok bersuka ria bersama..last-last nak hujung sem...putus kawan..bermusuh....alasan nak fokus pada study..

apa-apa pon...lain orang lain caranya...jangan sampai melayu sendiri jatuhkan orang melayu..sampai bila melayu nak maju kalau ada hasad dengki mahu jatuhkan kaum sendiri....????

.....iEiD....


Tuesday, April 12, 2011

kunci kira-kira dalam tempoh sebulan ini


Ya ALLAH...rezekikanlah aku dgn kecemerlangan dan harta, sesungguhnya tiada sempurna kecemerlangan kecuali dgn harta dan tiada sempurna harta kecuali dgn memelihara kecemerlangan.

lepas da ditolak, ditambah dgn komponen-komponen yg penting dan yg kurang penting

pid merumuskan bahawa

aktiviti pid untuk bulan april ini

adalah

pada

11/4
exam


13/4
exam


18/4
exam


20/4
exam


29/4
exam
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

dan

bermula
pada

30/4
bercuti....!!!!


tak sabar nak cuti panjang......
.....iEiD....

Wednesday, April 6, 2011

tips hadapi exam...


ok....entry kedua untuk bulan peberet aku
iaitu bulan april
kali ini aku nak labelkan entry ni sebagai entry akademik

untuk pengetahuan korang, bulan ini aku exam...
lepas exam..aku pergi bercuti dengan famili....
insyallah.....

berbalik pada motif utama
tajuk pon korang da bacekan?
so aku nak kongsi dgn korang tentang tips hadapi exam...
untuk rujukan aku dan untuk tatapan ramai...
kalau nak ikot, atau tidak terserah kepada kalian...

aku ada 3 tips je untuk menghadapi peperiksaan
senang dan mudah bagi aku...
aku da lama amalkan....
dan alhamdulilah....aku tenang dan mudah menjawab semasa di dalam dewan peperiksaan
result tak penting..yg penting aku tenang menghadapi peperiksaan

pertama sekali korang jangan panik

kedua pula...korang jangan panik

dan ketiga...korang jangan panik

dengar macam sama je kan dari tips pertama hingga ketiga
tips ini kene dilakukan dari satu tahap ketahap yang lain
korang belum paham lagikan pe yang aku nak sampaikan?
ok aku huraikan dgn sepanjang depe je

aku yang panik nak exam sebenarnya...
uhuhu banyak lagi tak baca ini...
isnin ini da stat exam
apa yang boleh aku bagitahu

sebaik saja langkah masuk ke dewan, jangan panik kerana ia mampu membuatkan kita lupa sebanyak 50% apa yang sudah kita dipelajari selama ini.
tanamkan kenyakinan dalam diri anda..anda boleh menjawabnya
korang-korang....aku harapkan korang boleh
wish gud luck untuk aku
terima kasih semua ^_^


kejayaan bukan satu destinasi
ia adalah satu perjalanan, semakin jauh anda berjalan,
semakin bagus anda akan jadi, ianya tiada penghujung.
.....iEiD....







Tuesday, April 5, 2011

hepi besday to me

entry pertama untuk bulan baru
da masuk bulan ke 4 bagi tahun 2011
kejap je masa berlalu
bulan april, bulan paling aku nantikan....
sebab ape? sbb bulan aku dilahirkan
hihihi
terima kasih pada mereka yang mengwishkan hepi besday tok aku
terharu bangat deh~~
terutama sekali pada sidia....tq syg....
_____________________________________________________

bagi mereka yang tak tahu, tahun ini aku da berumur 22 tahun
hahaha ingat lagi masa umur aku 12 tahun,masa tu darjah 6...
" ish tak sabar la nak abis sekolah, tak sabar nak kawen,
apa agaknya aku jadi lepas 10 tahun akan dtg..."

dan alhamdulilah aku kini berada di menara gading, sambung belajar kat UKM
syukur pada ALLAH...

dan kini aku tgh fikir apa aku akan jadi lepas 10 tahun akan dtg....

1. mestilah masa tu aku da berumur 32 tahun....wah tuanya...
2.mesti aku da bahagia bersama dgn si dia.....hihi harap² la kan...
3.mesti masa tu aku da ade 4 org anak...hahaha tak cukup lagi tu...wah tamaknya...
4.mesti masa tu muke aku masih tegang lagi...tak nak la kerepot awal sangat...hihihi


setiap yang diangankan..insyallah menjadi kenyataan
semoga umur yang meningkat menjadi aku semakin matang dalam buat sebarang tindakan

________________________________________________________

korang..korang...aku nak tunjukkan video kamal adli dgn tasha menyanyikan lagu hepi besday tok aku, adik aku punyer keje sebenarnya...dia chat dgn dorang kat gua dot com...
selamat menonton....!!!!
video
.....iEiD....

Friday, March 25, 2011

aku nak jadi polis trafik

hari ini aku pergi ke IPD Kajang (Ibu Pejabat Daerah Kajang) untuk meyertai sambutan Hari Polis, aku dapat arahan pukul 5.45pg da kene turun untuk berkumpul, aku punyer la ikot arahan, pukul 5.15pg aku da bangun, malam tadi da la tido pukul 1 lebih, coz aku tak berapa sihat sangat, tak selesa nak tido, last-last tido jugak la kan....hmm pukul 5.45pg aku turun...hmm sampai-sampai je belum ramai yang dtg...yang ade tu pun anggota yang pergi ke PULAPOL. so pukul 6 pg dorang da gerak....hmm pukul 6.10 pg tak de jugak orang...aku dengan kak tika, pergi la solat subuh kat surau cafe(tempat berkumpul)..da pukul 6.40 pg...ish, tak de jugak orang....6.50 pg baru ade orang turun nak berkumpul.....kami yang turun awal..punyerla panas hati...tapi kami cool je la.....

sampai je kat IPD Kajang, kami diarahkan untuk berbaris sebelah dengan anggota polis trafik...peh punyer smart baju dorang....masa dalam perbarisan tu, terlintas dalam hati, kalau dapat pakai uniform polis trafik ni...best rasenye....berangan jugak nak jadi sebahagian daripada mereka...pakai uniform polis trafik, da tu bawa motor besar tu...peh mmg ramai la yang nak buat kesalahan, mana taknyer.....kalau dorang buat kesalahan, aku tahan, aku bagi saman, mase aku tulis saman tu, boleh la dorang ngurat aku...hahahahaha perasan je lebih....

aku nak bagitahu rahsia...aku de lesen kereta...tapi lesen moto aku tak de....hahahahah macam mana nak bawa motor tu....????

angan-angan pasti jadi kenyataan
dan lihat la hasilnya...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



edit yang tak berapa nak jadi

.....iEiD....

Thursday, March 24, 2011

stress punca aku kuat makan

aku nak tidur sebenarnya ni...tapi memandangkan aku tengah tunggu romate aku balik dari kedai makan, hihihih aku kene sengkang mata supaya jangan tidur.....
sebab kenapa aku tunggu romate aku???
aku tunggu dia bawa makanan...hihihi

sejak akhir-akhir ini semangat makan aku membuak-buak
semangat belajar aku sekarang pulak yang semakin merundum
biasalah ikot pasaran dunia....
kadang-kadang naik, kadang turun
tapi memang realitinya aku kuat makan...
korang bagi pe je...aku akan makan punyer.....
tapi ade time mood tak nak makan aku datang
ntah la...kadang-kadang aku pon tak faham dgn diri aku ni
kadang-kadang kuat makan, kadang-kadang tak

_____________________________________________________

kepala aku sekarang tengah pening sangat-sangat
seumur hidup aku, aku tak pernah rasa pening macam ini

pening segala masalah melanda dalam diri
bukan masalah kecik, tapi besar jugak la
tengok la badan yang bawa masalah tu
hah macam tu la saiz masalah aku

kata orang, kuat mana pon kita lari, kita jangan lari dari masalah
kita kene hadapinya dengan berfikiran waras

aku jenis yang malas nak amek port, biarlah orang buat apa kat aku,
yang penting aku tak bersalah
tapi kalau semua orang da percaya kat sebelah pihak je, memang susah jugak nak hadapinya.

nak biarkan, takot berlarutan, maknaye tak akan selesai kalau tak de penyelesaian, ntah lah..kadang-kadang aku kuat hadapi semua dugaan, namun aku manusia lemah....walaupun ada kawan-kawan..tapi kalau keseorangan keluar jugak rase kesedihan itu

dahulunya : susah senang hadapi bersama
tapi
sekarang : kalau kita susah lagi dia suka

.....iEiD....


Wednesday, March 23, 2011

saya pelajar cemerlang

saya pelajar cemerlang
kononya
teringat masa aku form 5
aku tak de perasaan nak amek result
coz aku da tahu aku lulus semua dengan cemerlang
hahahah berlagak la pulakkan???
korang kene terbalikkan

uhuhu apa-apa pon subjek peberet aku aku dapat A...hihihihi

tapi saat paling aku suke mase result stpm keluar..
memang penuh debaran...
cikgu umumkan 10 orang yang cemerlang
dari pointer yang gempak kepada yang lebih gempak

masa tu aku ade geng la...
termasuk aku 4 orang dalam geng tu
3 orang kawan aku da disebut nama
wei aku sebagai kawan, aku sangat-sangat gembira nama dorang disebut....
tinggal 5 orang lagi je ni cikgu kene sebut
peh dengan hati yang hampa, ish teruk ke result aku ni?????
tak de ke nama aku???
uhuh tangan semakin sejuk....
segala perasaan aku ada masa tu
last-last aku dengar
NUR FARIDAH BINTI A.ZABIL
hahahaha...aku dengan rase bersyukur sangat-sangat.......
aku diantara 10 pelajar yang disebut masa itu....

lepas je bukak result aku tu, pak usu aku call...tanya result dapat berapa
uhuh dan saat itu baru aku dapat rasa betapa puas jika seseorang itu berusaha dengan gigih dan tekun demi mengejar masa depan....


eja:jana:pika:pid:nab:ail
budak-budak pandai dalam kelas
aku rindu korang
.....iEiD....